Loading...

8. lépés Terméktípus értékelése, vizsgálatok

 

Legyen szó sorozatgyártásról, vagy egyedi gyártásról, vizsgálatok révén kell megállapítanod a termék megfelelőséget, hogy igazolni tudd, valóban megfelel a rá vonatkozó követelményeknek.

Ha sorozatgyártásról van szó, akkor a "tervezett gyártást jól képviselő" típus vagy mintadarab alapján  lehetséges, illetve egyes termékköröknél kötelező a típus megfelelőségének megállapítása.

A gyártónak, azaz Neked, vagy egyes termékköröknél a kötelezően bevonandó bejelentett szervezetnek (Notified Body) kell megvizsgálnia a termék műszaki dokumentációját és egy mintadarabot annak érdekében, hogy igazold annak megfelelőségét. A vizsgálatok jellemzően a vonatkozó szabványok által előírt paraméterek szabványos vizsgálati eljárással történő meghatározását jelentik. Ezek általában a következőket foglalják magukba:

  • műszeres mérések,
  • szemrevételezések, ellenőrzések
  • működési próbák,
  • dokumentáció vizsgálat.

A fentieken túl egyes termékköröknél egyéb vizsgálatokra is szükség lehet!

A típusvizsgálati dokumentáció és a vizsgálati jegyzőkönyvek is a Műszaki dokumentáció részét kell, hogy képezzék.

 

A teendőd most a következő:

  1. Gyűjtsd össze, milyen vizsgálatokat kell elvégezned!
  2. Döntsd el, szükség van-e bejelentett szervezet általi vizsgálatra, ha igen, válassz ki egyet és vedd fel vele a kapcsolatot!
  3. Ha nem kötelező bevonnod bejelentett szervezetet, döntsd el, hogy egyedül, vagy vizsgáló szervezet bevonásával fogod-e elvégezni a vizsgálatokat!
  4. Végez(tes)d el a vizsgálatokat!
  5. A keletkezett jegyzőkönyveket a Műszaki dokumentáció részeként őrizd meg!

 

<< Vissza a 7. lépéshez Tovább a 9. lépéshez >>