Loading...

7. lépés Műszaki dokumentáció készítés

 

A Műszaki dokumentációval tudod igazolni, hogy a terméked valóban megfelel a rá vonatkozó jogszabályok követelményeinek. A Műszaki dokumentációnak az értékeléshez szükséges mértékben kell lefednie a termék tervezését, gyártását, műszaki paramétereit és működését, valamint a felhasználásával kapcsolatos információkat.

A Műszaki dokumentációnak nem feltétlenül kell részletes terveket, vagy egyéb különleges információkat tartalmaznia a termék gyártásakor beépített részegységekről, kivéve, ha ezek ismerete elengedhetetlen az alapvető követelményeknek való megfelelőség ellenőrzéséhez.

Annak érdekében, hogy megállapítható legyen az, hogy a termék a tervezés és a kivitelezés alapján felhasználható-e, el kell végezned a szükséges kutatásokat és vizsgálatokat az alkatrészekre, részegységekre és a késztermékre vonatkozóan is. A kapcsolódó jelentéseket és eredményeket a Műszaki dokumentációban kell rögzítened, beleértve azokat is, amelyek a későbbi lépések során állnak majd elő!

Ha nem alkalmaztad a termékedre vonatkozó harmonizált szabványokat, akkor nem részesülsz a megfelelés védelmében; ilyenkor a megfelelést saját magadnak kell igazolnod, azaz a termék Műszaki dokumentációjában kell részletesebben kifejtened, hogy az általad használt megoldások hogyan biztosítják az alapvető követelmények teljesítését legalább a minimálisan elvárt szinten.


A Műszaki dokumentációt az Európai Közösség legalább egy hivatalos nyelvén kell elkészítened, és meg kell őrizned a termék előállítását követően legalább a termékre vonatkozó jogszabályban előírt ideig (a leggyakrabban 10 évig), illetve sorozatgyártás esetén az utolsó darabgyártásától számított előírt ideig.  

A piacfelügyeleti hatóság kérésére a Műszaki dokumentációt 8 napon belül kell megküldened az adott hatóság  hatóság számára könnyen érthető nyelven. A hatóság indokolt esetben ennél hosszabb határidőt is megállapíthat.

 

A teendőd most a következő:

  1. A termékedre vonatkozó jogszabályokból gyűjtsd össze, mi mindent kell tartalmaznia pontosan a Műszaki dokumentációnak!
  2. Kezdd el összeállítani a Műszaki dokumentációt az eddigi rendelkezésedre álló dokumentumok alapján!

 

<< Vissza a 6. lépéshez Tovább a 8. lépéshez >>