Loading...

4. lépés Alapkövetelmények beazonosítása

 

Arról már beszéltünk, hogy csak biztonságos termék hozható forgalomba. De mit is jelent az, hogy "biztonságos"?

Biztonságos minden olyan termék, amely a szokásos vagy ésszerűen előrelátható használati feltételek mellett nem jelent veszélyt, vagy kizárólag a termék használatával összeegyeztethető, elfogadhatónak tekinthető, és a személyek biztonsága és egészsége magas szintű védelmének megfelelő legkisebb veszélyt jelenti.

 

Természetesen alapvetően a gyártó feladata, hogy gondoskodjon a termék biztonságosságáról, AZONBAN ezen túlmenően az importőr és a forgalmazó sem hozhat forgalomba és nem is forgalmazhat olyan terméket, amelyről tudja, vagy a rendelkezésére álló tájékoztatás vagy szakmai ismeret alapján tudnia kellene, hogy nem biztonságos!

Minden egyes termékkategória esetében a vonatkozó rendeletek és irányelvek tartalmazzák a kötelezően elvárt minimum követelményeket. Ezeknek a követelményeknek a teljesítése nem szabadon választható, hanem kötelező minden gyártó számára!

A vonatkozó jogszabályokban meghatározott alapvető követelmények gyakran csak általános biztonsági jellegű előírásokat tartalmaznak. A tényleges és konkrét műszaki követelményeket a szabványok tartalmazzák, ezekről majd a 6. lépésben lesz szó részletesebben.

 

A teendőd most a következő:

  1. Nézd meg az előző lépés alapján a termékedre vonatkozó jogszabály(oka)t, és keresd meg az Alapvető biztonsági követelményeket! (Általában a mellékletek között fogod megtalálni.)
  2. Amennyiben még a tervezési szakaszban vagy, követelményeket vedd figyelembe ezeket a követelményeket még a tervezés során!
  3. Ellenőrizd le, hogy teljesítetted-e a követelményeket!

 

 

<< Vissza a 3. lépéshez Tovább az 5. lépéshez >>