Loading...

6. lépés Műszaki követelmények beazonosítása

 

A termékekre vonatkozó konkrét műszaki követelményeket általában az ún. harmonizált európai szabványok tartalmazzák. Ezek az egyes EU-s jogszabályok alkalmazásának az elősegítésére elfogadott szabványok, amelyek alkalmazása önkéntes.

A szabványok alkalmazása tehát a legtöbb esetben nem kötelező, azonban ha az adott termékre vonatkozóan létezik harmonizált szabvány, akkor annak alkalmazása jelentős mértékben megkönnyíti a gyártó dolgát. És persze nem utolsósorban a piacfelügyeleti hatóságok és a termékvizsgáló szervezetek dolgát is, hiszen ezek a szabványok tartalmazzák az elvárt minimális műszaki megoldásokat, paramétereket!

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem alkalmazod a harmonizált szabványokat, akkor a TE kötelességed bebizonyítani, hogy az általad alkalmazott egyéb, nem harmonizált szabványok, vagy műszaki megoldások következtében a terméked megfelel az alapvető követelményeknek, azaz az alkalmazott saját megoldásaid elérik legalább a harmonizált szabványokban előírt szintet.


A harmonizált szabványoknak való megfelelés esetén tehát feltételezhető, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó irányelv / rendelet alapvető biztonsági előírásainak, és ezáltal sok esetben "megúszható" a külső tanúsító szervezet általi vizsgálat  elvégeztetése.

A CE jelölést előíró jogszabályokhoz kapcsolódó harmonizált szabványok listája az EU hivatalos honlapjáró tölthető le. Maguk a szabványok díj ellenében a nemzeti szabványügyi szervezeteken keresztül (hazánkban ez a Magyar Szabványügyi Testület) érhetőek el.

 

A teendőd most a következő:

  1. Keresd meg, hogy milyen szabványok vonatkoznak a termékedre! (Még ha nem is alkalmazod őket, tudd, legalább milyen követelményeknek kell megfelelnie a termékednek, hiszen a Te feladatod lesz bebizonytani, hogy a megoldásod legalább egyenértékű a harmonizált szabványban meghatározottakkal.)
  2. Ha nem vonatkozik szabvány a termékedre, találd ki, milyen egyéb módon tudod elérni, hogy a terméked teljesítse az alapvető követelményeket. 
  3. Amennyiben ismered a tényleges műszaki előírásokat, értékelned kell a felkészültségedet, lehetőségeidet, hogy egyáltalán lehetséges-e ezeket a követelményeket teljesítened? Ha úgy látod, hogy nem, akkor célszerű elgondolkodnod a termékötletedet megváltoztatásán.
  4. Tervezd úgy a termékedet, hogy teljesítse ezeket a követelményeket!
  5. Késztermék vagy minta esetén ellenőrizd le, hogy az vajon megfelel-e a vonatkozó szabványok követelményeinek, vagy legalább egyenértékű-e azokkal!

 

<< Vissza az 5. lépéshez Tovább a 7. lépéshez >>