Összefoglaló a WUD szakmai napról

2014.11.19

A 2014.11.13-án a World Usability Day alkalmával tartott szakmai napunkat a GE Hungary Kft. Teller Edéről elnevezett előadótermében tartottuk. Teller Ede volt az egyike azoknak a „marslakóknak” akik a modern fizika úttörőivé váltak a 20. században az Egyesült Államokban. Amikor először próbáltam megérteni a használhatóság tervezés, validálás lényegét én is úgy éreztem, hogy a szabványt a „marslakók” írták.

A szakmai napunk előadásai azonban mindenki számára bebizonyította, hogy a használhatósági teszteket egyszerű módszerekkel is elvégezhetjük. A felmérésünkből az derült ki, hogy a magyar KKV-k a teszteket elsősorban szimulált környezetben végzik. És nem csak KKV-k! Tulajdonképpen Béky Zsófia (B.Braun) és Czupi Bálint (GE) előadásaiból is az szűrhető le, hogy egyszerű, alacsonyabb szintű szimuláció mellett is kiváló eredményeket lehet elérni. Bár láttuk a GE fantasztikus laborját, de a használati hibák meghatározására a legbiztosabb módszernek a GE-nél is a használati forgatókönyvek végrehajtatását és a felhasználók egyszerű megfigyelését tartják.

Persze ha neked nincs saját kapacitásod a vizsgálatokra vagy pontosabb eredményekre van szükséged,akkor is van megoldás. Dr. Jókai Erika és Tóvölgyi Sarolta közös előadása megmutatta, hogy egy magas szakmai tudással rendelkező, kiváló kutató, szakértő csapat érhető el a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszéken. A rendkívül élvezetes előadás során, többek között, megismerkedtünk az érzelmek, mentális erőfeszítés mérési módszereivel és a szemüvegbe épített szemmozgást követő eszközzel.

Az utolsó előadás is tartalmazott egy nagy durranást. Hidas Gergely (TÜV Rheinland) bemutatta azt a számítógépes humán modellt, amely egy világméretű antropometriai adatbázis alapján készült. A modell segítségével rengeteg analízis végezhető, például test-erő elemzés, test és végtag pozíció analízis. Ez a modell hasznos segítség lehet, amikor a felhasználói felület tervezése során azt kell vizsgálni, hogy az egyes testrészekkel mi érhető el és mi nem (pl. egy kézzel kezelhető-e az eszköz?).

Néhány vélemény a szakmai napról:

„Nagyon hasznos volt, több ilyen szakmai napra lenne szükség.”

„Fontos, folytatni kell!”

„ Átfogó képet adott, szórakoztató volt, ugyanakkor szakmailag mély.”

Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!