WIWE…a szívből jövő üzenet

2016.12.07

A hír röviden: 2016.11.23-án a Sanatmetal Kft. a Magyar Tudományos Akadémián sajtótájékoztató keretében mutatta be a névjegykártya méretű WIWE szívdiagnosztikai eszközt. Az eszközzel végzett mérés eredményei Bluetooth kapcsolaton keresztül okos mobil készüléken jeleníthetők meg, illetve tárolhatók.

A mérést a felhasználó bárhol elvégezheti. Az egész folyamat, az előkészítéssel együtt alig több, mint egy percig tart. Az eredmények a laikus felhasználók számára is könnyen értelmezhető módon jelennek meg.

Mi van???? Hogy az eddig az implantátumairól ismert Sanatmetal Kft. egy mindössze 5,5 mm vastag (nem elírás: öt egész öttized mm) eszközben integrált egy komplett szívdiagnosztikai eszközt?

IGEN, a Sanatmetal az eddigi tapasztalataira, tradícióira alapozva elkezdte az új diagnosztikai üzletágát kiépíteni. A WIWE-ban alkalmazott algoritmust Dr Kozmann György egyetemi tanár több évtizedes kutatómunkával fejlesztette ki, amely alapján a Sanatmetal közel 3 éves munkával alkotta meg az eszközt.

Felmerül a kérdés, hogy miért foglalkozunk ezzel ebben a hírlevélben?

Az első ok, hogy az eszköz segítségével meghatározható a pitvari fibrilláció okozta stroke és a hirtelen szív megállás kialakulásának kockázata. A stroke a második leggyakoribb halálnem a világon és a kor előre haladtával egyre nő a kockázata. Tehát téged vagy szüleidet, nagyszüleidet is érintő problémáról van szó, amelynek megelőzésében nagy szerepe lehet ennek az eszköznek. Én megint a Nagymamámra gondolok…

A másik ok, hogy nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tanácsainkkal, munkánkkal támogathattuk a CE tanúsítási folyamatot.  A WIWE kis mérete ellenére egy rendkívül összetett eszköz. Mivel programozható alrendszereket is tartalmaz, ezért alkalmazni kellett az EN 60601-1 Programozható Gyógyászati Villamos Rendszerekre (PEMS) vonatkozó követelményeket is. A SAASCO támogatásával készült el a PEMS dokumentáció, beleértve a beágyazott szoftver és a mobil applikáció fejlesztési és kockázatirányítási dokumentációját is. Természetesen nem maradtunk ki felhasználói felület vizsgálatából sem. A SAASCO csapata végezte el Mobile Usability Lab (MUL) segítségével a használhatóság validálását.

Gratulálunk a WIWE fejlesztő csapatának!

További részletek: www.mywiwe.com