Felhívás: támogasd te is az ISO 13485:2016 magyar kiadását!

2016.03.11

Gondolom már számtalanszor szembesültél azzal a ténnyel, hogy a munkádhoz szükséges szabványok nagy része csak angolul érhető el. Azt a tényt már elfogadtuk, hogy a nemzetközi kommunikáció közvetítő nyelve az angol. Ennek ellenére azt hiszem, hogy mindenki az anyanyelvén érti meg pontosan egy mondat értelmét, egy szabvány fogalmait vagy követelményeit. Arról ne is beszéljünk, hogy manapság a szép (szakmai) magyar nyelv ápolása is milyen fontos.

A fentiek fényében teljesen jogos elvárás, hogy az MSZT magyar nyelven adja ki a szabványokat. Természetesen én is így gondolom, de mégis megdöbbentem, hogy egy 50 – 60 oldalas szabvány magyar változatának a kiadása 1,6 – 1,7 millió Forintba kerül.

Na, most ezt az összeget szorozd be 400-zal, ami az orvostechnikai eszközök harmonizált szabvány listáján található szabványok száma. A végeredmény: 640 – 680 millió Forint. Ez durva!!!

(És akkor még nem beszéltünk a többi irányelv harmonizált szabványairól. Csak a gépek harmonizált szabvány listán kb. 1000 szabvány szerepel… Itt a szorzás eredménye 1.600 – 1.700 millió Forint!!!)

A számok láttán és kis hazánk viszonyait ismerve, azt hiszem, nem sokat kell magyarázni, hogy mennyire fontos a szabvány fordításának támogatása.

Támogasd a te is a cégeddel az ISO 13485:2016 magyar nyelvű kiadását! Ha cégvezető vagy, illetve befolyásod van a vezetői döntésekre, akkor várjuk a felajánlásodat az info@saasco.hu címre!

A támogatók nevét természetesen közzé tesszük!

U.i.: Ez tök jól mutat majd a társadalmi felelősség vállalásról készült éves jelentésben…