Útmutató a felhasználói felületek tervezéséhez

2016.06.07

Megjelent az IEC TR 62366-2:2016

Már a tavalyi World Usability Day szakmai napon is foglalkoztunk az EN 62366-1:2015 szabvánnyal, de akkor még csak tervként beszéltünk az új folyamat alkalmazásához szükséges útmutatóról. Most megjelent az IEC TR 62366-2:2016, amely a címe alapján un. Technical Report, tehát kimondottan a felhasználói felületek tervezési folyamatának gyakorlati alkalmazását támogatja.

Ennek megfelelően az EN 62366-1-ben meghatározott folyamat minden egyes lépéséhez az IEC TR 62366-2-ben egy-egy külön fejezet tartozik a részletes magyarázatokkal. A bevezető fejezetek pedig segítséget nyújtanak a használhatóság tervezési projekt hatékony tervezéséhez és végrehajtásához, beleértve a szükséges erőforrásokat is.

Az technical report kiemelten foglalkozik a használhatóság tervezés alkalmazásának előnyeivel és a felhasználó elégedettségének fejlesztésével. (Itt újabb érveket találsz, amivel meggyőzheted a vezetőket, ha a használhatósággal kapcsolatos befektetésekről kell beszélni velük…)

A mellékletek is számtalan új és érdekes információt tartalmaznak. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

Annex B – Külső források az ismert (használhatósági) problémák azonosításához

Annex C – Használhatósági célok kifejlesztése kereskedelmi célból  

Annex E – Használhatóság tervezési módszerek

Annex K – Használhatósági teszt minta méret

Én teljesen izgalomba jöttem, mivel a tartalomjegyzék azt sugallja, hogy sok meglévő gyakorlati kérdésre választ találunk ebben az útmutatóban.

Remélem, hogy az MSZT ebben az esetben is olyan gyors lesz, mint az EN 62366-1 kiadásakor és néhány hónap múlva magyar kiadásban (angolul…) is elérhető lesz az útmutató. A magyar kiadás alapján természetesen további információkkal szolgálunk.