Magyarul is megjelent a jó használhatóságra irányuló tervezési útmutató

2020.09.29.

A mai technikai civilizációnkban a mindennapjaink szerves részét képezik az elektronikus eszközök a mobil telefonoktól, a munkahelyi számítógépeken keresztül, egészen a gyártó berendezésekig. Ezek az eszközök szerencsés esetben megkönnyítik az életünket és a munkánkat. De bizonyára te is bosszankodtál már akkor, amikor nem találtál egy menüpontot vagy egy ikon, vagy egy szimbólum nem volt egyértelmű. A jó vagy másképpen könnyű használhatóság egy hétköznapi eszközöknél csak a bosszúságtól kímél meg, de egy orvostechnikai esetén élet vagy halál kérdése lehet.

Az MSZ IEC/TR 62366-2:2020 műszaki jelentés iránymutatást ad az orvostechnikai eszközök gyártóinak arra, hogy hogyan illesszék be a jó használhatóságra irányuló tervezés elveit és a felhasználói felület tervezési gyakorlatát a saját fejlesztési folyamataikba. A gyógyászati gyakorlatban egyre nagyobb mértékben használnak orvostechnikai eszközöket a páciensek megfigyelésére és kezelésére. Miközben az orvostechnikai eszközök egyre kifinomultabbá válnak, egyre nagyobb valószínűséggel idézhetnek elő használati hibát. Az eszközök nem megfelelő használhatósága következtében létrejött használati hibák egyre nagyobb aggodalmat okoznak és egyre több balesethez vezetnek. Az aggodalmakat csak fokozza, hogy a kevésbé képzett felhasználók is, beleértve magukat a pácienseket is, orvostechnikai eszközöket használnak.

A SAASCO elkötelezett abban, hogy útmutatóhoz minél több hazai orvostechnikai eszközt tervező szakember az anyanyelvén hozzá férjen. Ezzel támogatni kívánjuk a minél jobban használható és egyben biztonságosabb orvostechnikai eszközök fejlesztését.

A fenti elkötelezettségünk eredménye, hogy SAASCO, a B.Braun Medical Kft.-vel és a TÜV Rheinland Intercert Kft.-vel együtt anyagilag és szakmailag is támogatta az MSZ IEC/TR 62366-2:2020 műszaki jelentés magyar változatának a megjelenését.