6. Műszaki követelmények beazonosítása

A termékekre vonatkozó konkrét műszaki követelményeket általában az ún. harmonizált európai szabványok tartalmazzák. Ezek az egyes EU-s jogszabályok alkalmazásának az elősegítésére elfogadott szabványok, amelyek alkalmazása önkéntes.

A szabványok alkalmazása tehát a legtöbb esetben nem kötelező, azonban ha az adott termékre vonatkozóan létezik harmonizált szabvány, akkor annak alkalmazása jelentős mértékben megkönnyíti a gyártó dolgát. És persze nem utolsósorban a piacfelügyeleti hatóságok és a termékvizsgáló szervezetek dolgát is, hiszen ezek a szabványok tartalmazzák az elvárt minimális műszaki megoldásokat, paramétereket!

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem alkalmazod a harmonizált szabványokat, akkor a TE kötelességed bebizonyítani, hogy az általad alkalmazott egyéb, nem harmonizált szabványok, vagy műszaki megoldások következtében a terméked megfelel az alapvető követelményeknek, azaz az alkalmazott saját megoldásaid elérik legalább a harmonizált szabványokban előírt szintet.

A harmonizált szabványoknak való megfelelés esetén tehát feltételezhető, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó irányelv alapvető biztonsági előírásainak, és ezáltal sok esetben "megúszható" a külső tanúsító szervezet általi vizsgálat  elvégeztetése.

A CE jelölést előíró jogszabályokhoz kapcsolódó harmonizált szabványok listáját az EU hivatalos honlapjáról az Unió minden hivatalos nyelvén letölthető. Maguk a szabványok díj ellenében a nemzeti szabványügyi szervezeteken keresztül (hazánkban ez a Magyar Szabványügyi Szervezet) érhetőek el.

A teendőd most a következő:

1. Keresd meg, hogy milyen szabványok vonatkoznak a termékedre! (Még ha nem is alkalmazod őket, tudd, legalább milyen követelményeknek kell megfelelnie a termékednek, hiszen a Te feladatod lesz bebizonytani, hogy a megoldásod legalább egyenértékű a harmonizált szabványban meghatározottakkal.)
2. Ha nem vonatkozik szabvány a termékedre, találd ki, milyen egyéb módon tudod teljesíteni, hogy a terméked teljesítse az alapvető követelményeket. 
3. Amennyiben ismered a tényleges műszaki előírásokat, értékelned kell a felkészültségedet, lehetőségeidet, hogy egyáltalán lehetséges-e ezeket a követelményeket teljesítened? Ha úgy látod, hogy nem, akkor célszerű elgondolkodnod a termékötletedet megváltoztatásán.

>>>tovább a következő lépéshez

<<<vissza

SAASCO