5. Kockázatértékelés

Csak úgy tudod elérni, hogy a forgalomba hozott terméked biztonságos legyen, hogyha még a tervezési fázisban felméred a termékből, vagy a használatából származó veszélyeket és azok negatív hatásait (pl. baleset, egészségkárosodás, anyagi kár...).

Amennyiben találsz tényleges veszélyeket a termékeddel kapcsolatban, meg kell találnod az alkalmazandó műszaki megoldást a veszély megszűntetésére vagy csökkentésére.

lehetséges veszélyek súlyossága és bekövetkezési valószínűsége alapján kell a lehetséges kockázatokat meghatározni és értékelni, miközben persze figyelembe kell venned az alkalmazandó szabványok követelményeit is.

A készített kockázatértékelés a termék Műszaki dokumentációjának lesz a része. (Erről a 7. lépésben lesz részletesebben szó.)

A termékek döntő többségénél elég csak a végállapotra vonatkozó kockázatértékelés dokumentálása, a részleteket mindig a termékre vonatkozó jogszabályok tartalmazzák.

A teendőd most a következő:

Végezd el az alábbiak alapján a teljes kockázatértékelési folyamatot, és ismételd egészen addig, amíg már csak elfogadható kockázatok fognak maradni:

Veszélyek beazonosítása

A veszélyek beazonosítását a termék teljes életciklusában felmerülő feladatokra (pl. tárolás, kicsomagolás, beállítás, indítás, működési funkciók, stb.) vonatkozóan kell elvégezni.

A minimálisan figyelembe veendő veszélyek listáját egyes termékköröknél szabványok tartalmazzák, de nem lehet megkerülni a "józan paraszti ész" szerinti megközelítést sem, hiszen a konkrét termékek esetében nem garantált, hogy tényleg minden meghatározó veszélyre gondoltak a szabványalkotók!

Kockázatok becslése

Minden veszély esetén meg kell becsülnöd a kockázatokat, azok súlyosságát és az előfordulásuk valószínűségét (tekintettel az érintettek körére, az elkerülési lehetőségekre, veszélyes szituációkra).

Az egyes szempontok értékeléséhez általában nem áll rendelkezésre előírt osztályozási rendszer, azt az alkalmazott skálával együtt Neked kell meghatároznod!

Kockázatok kiértékelése

A fentiek alapján döntést kell hoznod arról, hogy az adott veszélyből származó egyes kockázatok elfogadhatóak-e, vagy pedig további kockázatcsökkentés szükséges.

Kockázatcsökkentés

A kockázatcsökkentés módszereit vagy a szabványok tartalmazzák, vagy a gyártó felelőssége meghatározni azokat. Ezek a tervezési szempontokra, a műszaki védőintézkedésekre és a használati információkra terjedhetnek ki.

A kockázatcsökkentési intézkedések után megmaradó kockázatok az ún. fennmaradó kockázatok, amelyekről a felhasználói dokumentációban, és jellemzően a terméken piktogramok, figyelmeztetések formájában kell tájékoztatnod a felhasználót, hogy megtehesse a szükséges lépéseket a veszélyek elkerülésére.

A kockázatfelmérés tehát nem csak egy feleslegesen elkészítendő "papír", hanem egy tervezési megközelítés, ami lehetővé teszi a költséges átépítések, balesetek megelőzését!

>>>tovább a következő lépéshez

<<<vissza


SAASCO