2. Jogi előírások kiválasztása

Mint mindent, azt is jogszabályok határozzák meg, hogy az egyes termékeket milyen feltételekkel lehet forgalomba hozni. Általánosságban minden termékre igaz, hogy megfelelőnek és biztonságosnak kell lennie, továbbá nem jelenthet veszélyt
  • az emberek,
  • a vagyontárgyak, 
  • a háziállatok, és 
  • a környezet
számára.


Az EU piacán a CE jelöléssel kapcsolatban mindenütt egységesek a követelmények, tehát ugyanazoknak a követelményeknek kell minden egyes tagországban megfelelni.

A CE jelölésre kötelezett termékek esetében a fenti, általános termékbiztonsági előírások mellett egyéb, konkrét feladatokat is teljesíteni kell a biztonság és megfelelőség teljesülése érdekében.

Szóval kell-e egyáltalán CE jelölés a termékedre?

A CE jelölés feltüntetésére kötelezett termékek körét az új megközelítésű EU-s irányelvek és rendeletek határozzák meg.

Mi összegyűjtöttük Neked, hogy melyek azok a termékcsoportok, amelyek esetében felmerül a CE jelölési kötelezettség. Megadjuk a vonatkozó EU-s joganyag, és ahol létezik, a hazai jogszabály azonosítóját is.

CE jelölésre kötelezett termékek

 

A teendőd most a következő:

1. A fenti képre, vagy ide kattintva töltsd le a CE jelölésre kötelezett termékcsoportok listáját!
2. Nézd meg, hogy van-e olyan termékkategória megnevezés, amely ráillik a termékedre, vagy akár csak a leghalványabb gyanút kelti benned, hogy talán akár vonatkozhatna is rá!
3. Ha van ilyen, keresd meg a termékkategóriára vonatkozó joganyagot!
4. Ha megtaláltad a keresett joganyagot, olvasd el az elejét, ahol megtalálod a jogszabály hatályát, azaz azt a leírást vagy felsorolást, amely megmondja, hogy pontosan milyen termékekre vonatkozik! Általában találsz fogalommagyarázatokat is hozzá. Figyelj a kivételekre is, ha vannak!
5. A jogszabály alapján döntsd el, hogy a termékedre vonatkozik-e az adott jogszabály vagy sem, azaz  beletartozik-e az adott termékcsoportba vagy sem!
6. Ismételd a 2. lépéstől egészen addig, amíg az összes érintett termékcsoport esetében meggyőződtél arról, hogy a terméked beletartozik-e vagy sem!
7. Ha találtál olyan kategóriát, amibe beletartozik a terméked, akkor ismerkedj meg a következő lépéssel!
8.
Ha a terméked egyik kategóriába sem illik bele, és erről alaposan meg is győződtél, akkor TILOS elhelyezned rajta a CE jelölést. Ne feledd el azonban az általános termékbiztonsági követelményeket betartani!


FIGYELJ!
Ha több olyan kategóriát is találsz, amelyik szóba kerülhet, akkor az összes kapcsolódó joganyagot keresd meg! 

 

Hol találod meg a jogszabályok teljes szövegét?

Gépek CE jelölése Ha kiderül, hogy terméked
 gép
nézd meg
 gepek-ce-jelolese.hu
szakmai oldalunkat!
Ha kiderül, hogy terméked valamilyen
 orvostechnikai eszköz
nézd meg
 ce-meddev.hu
szakmai oldalunkat!

 

>>>tovább a következő lépéshez

<<<vissza

 

 

SAASCO