Mi az a Cybathlon?

2017.02.17

Egy új olimpiai sportág vagy talán egy újfajta olimpia?

A magyar egy sportszerető nemzet. Nálunk mindenki ért a sporthoz, de a focihoz egészen biztosan. Az olimpia sportágakat bizonyára te is ismered, de vajon tudod-e mi a Cybathlon?

A duatlon és a triatlon nagyon népszerű és ismert sportág, de mit jelenthet a „cy” előtag? Nem csigázlak tovább, a „cy” a „cyborg” (magyarosan kiborg), amely a kibernetikus organizmus kifejezés rövidítése. A fogalom a science-fiction műfajból származik. Olyan kitalált személyt jelent, akinek a fizikai képességei túllépnek a normális emberi korlátokon, a beépített mechanikai elemek segítségével. Talán a legismertebb kiborg a T-101 a Terminátor filmekből.

Tehát a megoldás: a Cybathlon a bionikus segédeszközöket használó embereknek rendezett olimpia, amelyet első alkalommal Zürichben rendeztek meg 2016 októberében. Természetesen a versenyen nem valódi kiborgok vettek részt, de sok esetben nagyon közel álltak ehhez.

A Cybathlont az Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich) és a National Centre of Competence in Research Robotics (NCCR) rendezte. A Cybathlon-nak három célja van, a verseny megálmodója Robert Riener professzor szerint, az ipar és az egyetemek közötti kommunikáció támogatása, a fejlesztők és a fogyatékkal élők összehozása, valamint a robotos segítőeszközök bemutatása a szélesebb nyilvánosság számára.

A Cybathlon sportágai:

 • agy-számítógép interfész (Micsoda??!!!),
 • elektromos stimulációs kerékpár,
 • elektromos hajtású kar protézis,
 • elektromos hajtású láb protézis,
 • elektromos hajtású külső váz (exoskeleton),
 • elektromos hajtású kerekesszék.

A versenyen tulajdonképpen azt lehetett felmérni, hogy a hétköznapi használatra tervezett eszközök, hogyan állják meg a helyüket egy versenyhelyzetben. A versenyzőknek, ép emberek számára egyszerű, de fogyatékkal élőknek nagy kihívást jelentő feladatokat kellett végrehajtaniuk, mint például az exoskeleton segítségével leülni és felállni, kikerülni az akadályokat vagy felmenni egy lépcsőn.

A Cybathlon sportágaiban használt eszközök döntő része orvostechnikai eszköz és egyben gép is. Így ezeket természetesen csak CE jelöléssel lehet forgalomba hozni, illetve így vehettek részt a versenyen is.

Az exoskeleton tulajdonképpen egy robot, amely a lebénult emberek számára biztosítja a mozgás lehetőségét, ha orvosi célból alkalmazzák. Az exoskeletonnak azonban számtalan egyéb alkalmazási területe is van. Az amerikai és a kínai hadsereg kísérleteket folytat a katonák képességeinek kiterjesztésére, illetve számtalan japán megoldás van, amely ipari területen nehéz terhek emelését teszi lehetővé exoskeleton segítségével…

Vajon a kiborgok képességeit valódi emberek is elérhetik?

További részletek: http://www.cybathlon.ethz.ch/en/

Kattints a képre!


Hozzászólások

 • ARoalpHoodafah - 2018.02.27. 10:04:39
  #2
  The ED as a result of that surgery might be either temporary or permanent. However, it is important to obtain the doctor's opinion first before taking these oral medications because they might have negative side effects for the body. https://www.cialissansordonnancefr24.com/achat-cialis-livraison-rapide/
 • dating - 2017.06.28. 19:40:26
  #1
  What's up, I read your blogs named "CE-Jel�l�s - Mi az a Cybathlon?" like every week. Your humoristic style is awesome, keep up the good work! And if you are interested in other sites you can look my website about dating http://www.daddyescorts.com/en. Thank you for experience! Have a great day my friend!

Hozzászólás írása

Hozzászólás
Becenév (publikus)
E-mail (nem publikus)